Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του


Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή στη ζωή τους έρχονται αντιμέτωπα με πράγματα και καταστάσεις που τα φοβίζουν και τα αγχώνουν. Και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά σωματοποιούν το άγχος τους, εμφανίζοντας ψυχοσωματικά προβλήματα όπως δυσκολία στον ύπνο, πονοκέφαλο, ανορεξία, δυσκοιλιότητα κλπ.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του και να αποφύγετε την εμφάνιση τέτοιου είδους ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
  • Μην κοροϊδεύετε το φόβο του παιδιού: Είτε πρόκειται για τέρατα κάτω από το κρεβάτι, είτε για οτιδήποτε άλλο που για εσάς φαίνεται αστείο, για το ίδιο το παιδί είναι πραγματικό και δεν το βοηθάτε το να το ειρωνεύεστε.
  • Μάθετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του: Εξηγήστε στο παιδί ότι μπορεί να σας λέει πάντα πώς νιώθει, τι είναι αυτό που το αγχώνει ή που φοβάται. Ακούστε το με αληθινό ενδιαφέρον και καθησυχάστε το. Είναι σημαντικό το παιδί να βγάζει από μέσα του όσα νιώθει, γιατί έτσι αποφεύγει την εμφάνιση των ψυχοσωματικών προβλημάτων.
  • Μην του μεταδίδετε τους δικούς σας φόβους: Πολλές φορές τα παιδιά φοβούνται και αγχώνονται, μόνο και μόνο γιατί βλέπουν τη μαμά να φοβάται. Κι έτσι ενώ το ίδιο το παιδί αρχικά δεν είχε κανένα πρόβλημα (π.χ. να αποχωριστεί τη μαμά ή να ανέβει στην ψηλή τσουλήθρα κλπ), βλέποντας τη μαμά να αγχώνεται, αρχίζει να διστάζει και να φοβάται.
  • Βοηθήστε το να ξεπεράσει τα φόβο του: Μην του λέτε απλά «μη φοβάσαι», αλλά βοηθήστε το έμπρακτα να ξεπεράσει αυτό που το αγχώνει κάθε φορά. Για παράδειγμα, ψάξτε για τέρατα κάτω από το κρεβάτι ή διαβεβαιώστε το ότι η αγάπη σας για εκείνο δεν άλλαξε, επειδή ήρθε ένα νέο μωράκι στο σπίτι.
  • Μιλήστε του για δικές σας εμπειρίες: Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να του φέρετε παραδείγματα από τη δική σας ζωή και να του διδάξετε πώς καταφέρετε να νικήσετε αυτό που σας τρόμαζε.